Proj Overview

PROJECT OVERVIEW

Aimed at infusing three forms of well-being—fitness, medical care, and wellness—into one facility, the Center for Health & Wellbeing in Winter Park, Fla., draws inspiration from the healing power of nature. Similarly, owners Winter Park Health Foundation and AdventHealth wished to marry the parking structure with the center’s aesthetics, function, and landscape. For the last 25 years, the City of Winter Park has prohibited commercial parking structures from looking like and there must be more to the design than a different paint color.

Read more about this project in the Summer 2020 issue of Ascent.

PRECAST SOLUTION

Precast concrete panels, decorative perforated screening, and metal accents, along with the coloring of those elements, echo the natural aesthetic of the Center’s design. Precast concrete panels were used as the structure’s primary façade rather than the stucco on the Center’s façades for a number of reasons, including construction efficiency and cost. To overcome the horizontality that is inherent in parking structures, the architect used a vertical composition of precast concrete panels, screening, and terracotta metal accents.

 

Awards
There are no records.
Project Team

Designer

Duda|Paine Architects

Structural Engineer

BEC Structures LLC

Contractor

Jack Jennings & Sons

Owner

Winter Park Health Foundation

Precast Concrete Producer

Gate Precast Company

Key Project Attributes

  • Precast concrete helped integrate the parking deck into the overall landscape of the campus.
  • Alternative framing methods suggested by the precast concrete producer allowed the owner to realize savings.
  • Precast concrete construction was not only faster but also much easier to stage on the construction site.

Project/Precast Scope

  • 111,438 sf
  • 256 parking spaces
  • 315 pieces of precast concrete components
  • Structure on track to receive Silver LEED certification