Proj Overview

Project Overview

Maintaining Colorado State University’s strict historical criteria, the 113,000-square-foot building will be home to the existing CSU Health Network. The CSU Health Network provides a full range of health services that include medical and mental health as well as health education and prevention to CSU students. The new center will house public health care services provided by University of Colorado Health and Associates in Family Medicine. These will include a walk-in clinic and occupational health services. In addition, the facility will feature a new Columbine Health Systems Center for Healthy Aging providing space and a framework for collaborative research on aging and educational outreach programs.

Precast Solution

The medical center’s precast panel configuration is made up of natural flagstone, rainscreen/ drainmat, 3” Thermomass extruded polystyrene insulation, Thermomass connecting pins, precast architectural concrete, natural flagstone caulking completed in the Rocky Mountain Prestress plant and wafer board drain weeps. The interior wall surface is Top In Form Hard Steel trowel finish. This eliminated the requirement for an interior stud wall.

Apart from maintaining the campus’s historical aesthetics, natural flagstone merged with precast panels significantly saved time and cost. The precast cladding was erected in 22 days compared to 130 days for traditional field-installed flagstone and the entire 14-month construction is scheduled for completion in the spring of 2017. The time saved by precast’s speed of delivery will ensure that the students and public will be able to use the facility on time.

 

Awards
There are no records.
Project Team

Owner

Colorado State University 

Contractor

Adolfson & Peterson Construction 

Architect

Bennett, Wagner Grody Architects 

Engineer

JVA Consulting Engineers 

Precaster

Rocky Mountain Prestress, LLC

Key Project Attributes

  • Natural flagstone
  • Rrainscreen/drainmat
  • 3” Thermomass extruded polystyrene insulation
  • Thermomass connecting pins

Project/Precast Scope

  • 113,000-square-foot
  • Erected in just 22 days
  • Maintained the campus’s historical aesthetics