Proj Overview

PROJECT OVERVIEW  

The University of Iowa’s rebuilt north end zone grandstand at Kinnick Stadium pays homage to the past. The Kinnick Edge project replaces the existing general admission seating bowl in the north end zone with upper and lower general admission seating bowls, two concourses, and a premium club level.

Both concourses increase and improve concession and restroom facilities. The main concourse on street level enjoys an unobstructed view of the field. The upper concourse has open decks at the east and west ends with views to the field and places where fans can congregate. Between the two concourse levels is a premium club level.

PRECAST SOLUTION  

The footprint of the site is very small, pinched to the north by Evashevski Drive. To fit, the new program requires a three-deck superstructure that cantilevers up and partially over Evashevski Drive. The design takes advantage of modern materials, creating a unique façade for the club and upper concourse while aligning with the geometry and massing of historic east and west towers. The exterior of the upper levels is a combination of glass and precast architectural panels that wrap the north end to provide a windbreak enclosure. The new scoreboard features a logo to the exterior and, with its elevated position above the upper bowl, serves as beacon to the north that is visible for miles.

Because of the proximity of a street on the north side of the stadium, the new construction created more vertical space. In addition to creating a louder environment inside the stadium, about the only thing Iowa coach Kirk Ferentz requested of the new space, the vertical nature of the facility created closer viewing opportunities.

The project was funded entirely through the sale of the area’s premium seats, donations and reserves from Iowa’s self-supporting athletics department.

 

Awards
There are no records.
Project Team

Architect

Neumann Monson Architects/ HNTB Sports Architecture

Engineer

HNTB/Raker Rhodes

Contractor

JE Dunn

Owner

University of Iowa

Precaster

Gage Brothers

Precast Specialty Engineer

Adam Roark, Gage Brothers

Photo Credit

Brian Ray/HawkeyeSports.com

Key Project Attributes

  • The north end zone expansion project was fully coordinated using BIM by all trades.
  • As a result of using BIM, no field fixes were required for fitment issues or interference with the steel raker beam structure.


Project/Precast Scope

  • 50,000 square-feet of precast stair tread & risers
  • 13,000 square-feet of precast tubs
  • 25,100 square-feet of platforms, stairs & vomitory walls
  • 4,500 square-feet of elevator wall panels