Proj Overview
The 53,000 s.f. renovation and addition of the Lannon Learning Commons includes a bell tower and plaza space. The new space is a multi-use building catered to the well-being of the students and will provide counseling services, collaborative spaces that encourage socialization, and a brotherhood culture.

The addition utilized stone clad insulated precast wall panels that matched original stone on the building.  The 14” thick wall system was clad with thin Natural Stone that wrapped around each stair tower and supported the roof structure above.  The stone, 2” thick Northern Pink Buff stone, was shipped to the precast manufacturer’s facility, and cast directly into the precast panels eliminating the labor-intensive process of hand setting the stone on the job site. This expedited building process provided the finish that the design team desired.

The tower’s height makes it an icon for the campus and a beacon to the community through its use of light and sound. This icon is comprised of four independent precast concrete piers stretching 100’ into the sky and is capped with a 30’ tall steel ring structure. The precast piers developed into the tower’s gravity and lateral load resisting structural system.  This development allowed the architect to minimize the width of each pier. The piers were 4’ wide x 13’ deep at the base and tapers to 4’ deep at the top. The tower precast was clad with the same stone material used on the addition to form a cohesive appearance for the campus.

“Graphic Concrete” was used for the Plaza Feature. This technology uses a proprietary type retarder paper that can be printed with any type of design or pattern to impart on the precast concrete surface. The design team utilized a custom design provided by the school that compliments the new Icon for this Prep High School.

 

Awards
There are no records.
Project Team

Architect:

Holland Basham Architects

Engineer:

Neilson Baumert Engineering

Owner:

Creighton Preparatory High School

PCI-Certified Erector:

Davis Erection

Precast Concrete Specialty Engineer:

Enterprise Precast Engineering

Precaster: 

Enterprise Precast Concrete

General Contractor:

MCL Construction

Key Project Attributes

Erecting the four individual 100’ tall piers provided its own engineering challenges. The design team split the piers into six -  13’-0” tall sections, supported on a 20’ tall concrete base. However, fabricating that size of pier was still too large due to the exposed finish required on all sides of the pier.  Enterprise Precast determined that by fabricating each 13’ section into two halves, the pieces could be fabricated and shipped to the site on standard trailers.

Project/Precast Scope

  • Broke Ground: October 2018
  • Bid date: March 25, 2019
  • Precast (Stair tower) delivery: May 1, 2019
  • Precast (Bell Tower) delivery: June 15, 2019
  • Finish date: November 1, 2019

Bell Tower:

  • 245 total pieces (9,993SF) 26,000# max (52,000# max as erected)
  • 48 stoneclad panels (6,410SF of stone Clad Precast)
  • 124 cast stone pieces on tower; (1,687)SF
  • 72 benches (1,840SF)
  • 1 medallion (56 SF)
  • 4 tower medallions

Finish: 

  • Precast panels to be clad with a Northern Pink Vein cut honed finish stone
  • 2” thick clad on standard grey precast.
  • Stone panels were 75% oversized 3’-0”x6’-9”, 2’-0”x6’-9”, 1’-0”x 6’-9” pieces as well as 25% standard Stone sizes.
  • Non-stone faced precast were standard grey with an as cast finish.
  • Average weight 32,000 pounds.
  • Bell Tower Rises 116-feet Above the Ground
  • Bell Tower Jewel Weighs 60,000 lbs