Proj Overview

Project Overview

The 50/50 is a one-of-a-kind living experience that provides the best of both on-campus and off-campus living. It's the perfect balance of college life for active students—right on campus for close proximity to classes, meetings, etc., but with the freedom of living in a private residence. The high-rise holds ten unique lounge spaces on the top three floors, plus a fitness room, reception room with a kitchen and two open-air courtyards. This ten-story mixed use facility features 1,605 parking stalls on the bottom floors of the structure and 125 housing units on the top that will house 475 students.  It's a building that is trying to accomplish two major problems in downtown Lincoln - housing and parking. It's a first of its kind in Lincoln with the partnership between the City of Lincoln and UNL to build this complex.

Precast Solution

Due to schedule demands and budget concerns, precast concrete wall panels, spandrels, stair units, and coping were used to help meet program requirements. The design incorporates acid etched buff concrete panels with fluted rib and split faced block formliners to accentuate various areas of the façade and the stair towers, which are constructed entirely of precast concrete components to simplify and accelerate the construction schedule. The dominant portion of the façade is thin clay brick embedded into the precast concrete, allowing for the character and beauty of masonry integral with the added benefits of precast concrete. This finish strategy allowed the designers to use a single precast panel to mimic the look of several interfacing materials all while reducing the amount of trades, materials, and detailing necessary.

 

Awards
There are no records.
Project Team

Architect

Holland Basham Architects 

Structural Engineer

Nielsen-Baumert Engineering, Inc. 

General Contractor

Hausmann Construction 

Owner

University of Nebraska and America First Real Estate 

Precaster

Coreslab Structures (OMAHA) 

Photographer

Jim Scholz

Key Project Attributes

  • Precast concrete wall panels, spandrels, stair units, and coping were used
  • The design incorporates acid etched buff concrete panels with fluted rib and split faced block formliners to accentuate various areas of the façade
  • The stair towers, which are constructed entirely of precast concrete components, helped to simplify and accelerate the construction schedule

Project/Precast Scope

  • Ten-story mixed use facility
  • 1,605 Parking stalls
  • 125 Student housing units