Proj Overview

PROJECT OVERVIEW

Crossland Prefab produced the precast concrete for the new Sam’s Club Layout Center located in Bentonville, Arkansas.  The Sam’s Club Layout Center is a 137,750 square feet facility with a final contract of $9 million. This large facility was built to simulate a Sam’s retail store with product and racking layouts. In addition to the large layout space, this building contains a small office, restrooms, and a breakroom. The Sam’s Club Layout Center features an interior finish of exposed aggregate precast concrete panels while the exterior precast concrete wall panels had a thin brick wainscot and textured painted upper finish.

The City of Bentonville has specific requirements regarding undulations in the façade of buildings constructed there. The layout of the precast concrete panels needed to match the coursing of the inlaid brick and was required to make two-foot bump-outs every 100 feet of the wall. Two different colors of Endicott thin brick were used by Crossland Prefab to emphasize the undulations, uniformity, and consistency required by the city.  The consistency found in using precast concrete was a significant benefit. The panels always looked uniform and the quality of the materials was constant.

The use of precast concrete in this project provided two main benefits - speed and quality. Using precast concrete eliminated the need for extra trades on-site which sped up the process considerably. Usually, a framer would install a stud framed wall, insulation, and gyp boards. Then a water-proofer would add moisture barrier, and a mason would install the brick. Utilizing precast concrete meant that once the panels were set up, site construction could immediately continue

 

Awards
There are no records.
Project Team

Architect

Nielsen Architecture, LLC

Contractor

Crossland Construction Company

Owner

Walmart

Precaster

Crossland Prefab

Precast Specialty Engineer

Needham DBS

Key Project Attributes

  • The layout of the precast concrete panels needed to match the coursing of the inlaid brick and was required to make two-foot bump-outs every 100 feet of the wall.
  • The use of precast concrete in this project provided two main benefits - speed and quality.
  • Using precast concrete eliminated the need for extra trades on-site which sped up the process considerably.

Project/Precast Scope

  • 137,750 Square Feet
  •  Retail Space, 30’ tall, but only one story
  •  3-week erection time
  • 158 panels used