Proj Overview

PROJECT OVERVIEW  

Omaha’s Heart Ministry Center, the state’s largest food pantry, outgrew the building it had been occupying since 2005 and broke ground on its expansion project in December 2018.  The new facility, which added 14,000 square feet to the North Omaha campus, houses offices for the Fresh Start program and food pantry along with sorting and distribution areas for food and basic needs items.    

PRECAST SOLUTION  

The exterior façade of the building features architectural precast concrete insulated wall panels. The precast exterior was chosen due to its architectural versatility and cost savings and because of its ability to accelerate the construction schedule.  The exterior of the building consists of thin brick and decorative acid etch white accent panels along with full size acid etched panels located at the distribution area of the building.  There are several distinct brick coursing patterns along with recessed lettering incorporated into the exterior while the interior was treated with a sandblasted broom finish in the sorting/distribution area of the building. 

The use of precast concrete provided Heart Ministry Center with a beautiful yet functional facility that will continue to serve the community well for many years to come.


 

Awards
There are no records.
Project Team
Architect

Alley Poyner Macchietto

Structural Engineer

Thompson Dressen and Dorner

Contractor

MCL Construction

Precaster

Coreslab Structures (OMAHA) Inc.

Owner

Heart Ministry Center

Key Project Attributes

  • The precast exterior was chosen due to its architectural versatility and cost savings and because of its ability to accelerate the construction schedule.

Project/Precast Scope

  • The exterior façade of the building features architectural precast concrete insulated wall panels.
  • The exterior of the building consists of thin brick and decorative acid etch white accent panels along with full size acid etched panels located at the distribution area of the building.
  • There are several distinct brick coursing patterns along with recessed lettering incorporated into the exterior while the interior was treated with a sandblasted broom finish in the sorting/distribution area of the building.