
Q1:  A double tee is to have straight multiple strands. 
How can the fire rating of this member be determined?

A1:  There are two approaches to solving this problem, 
the first method being a little easier to execute than the sec-
ond method.

Solution 1 — To begin with, it should be recognized that 
the stems of a double tee are tapered. Therefore, the first thing 
to do is to determine the location of the center of gravity of 
the strands. The best way to do this is to follow the design ex-
amples given in PCI MNL 124-89, Design for Fire Resistance 
of Precast Prestressed Concrete, starting on page 18.

After determining just where the center of gravity of the 
strands is, next calculate the thickness of the stem at that point. 
This then gives the available cover on each side of the strand.

Finally, go to the Uniform Building Code (UBC) [or 
International Building Code (IBC)], Table 7-A, Item 3-1.1 
(see Table 1), to check whether there is enough cover for 
the desired fire rating. Note that the cover can be reduced 
for lightweight concrete, or by designating the member as 
restrained.

Solution 2 — The second approach to solving this prob-
lem is to go directly to UBC Section 704.3.3, Bonded Pre-
stressed Concrete Tendons, starting in the second paragraph:

“For members having multiple tendons installed with 
variable concrete cover, the average tendon cover shall not 
be less than that set forth in Table 7-A, provided:
1.	The clearance from each tendon to the nearest exposed 

surface is used to determine the average cover.
2.	In no case can the clear cover for individual tendons be 

less than one-half of that set forth in Table 7-A. A mini-
mum cover of 3/4 in. (19.1 mm) for slabs and 1 in. (25.4 
mm) for beams is required for any aggregate concrete.

3.	For the purpose of establishing a fire-resistive rating, 
tendons having a clear covering less than that set forth in 
Table 7-A shall not contribute more than 50 percent of the 
required ultimate moment capacity for members less than 
350 sq in. (0.226 m2) in cross-sectional area and 65 per-
cent for larger members. For structural design purposes, 
however, tendons having a reduced cover are assumed to 
be fully effective.”  
Q1:  An existing multistory warehouse being built in 

108	 PCI JOURNAL

OPEN FORUM
Problems and Solutions

The comments and opinions expressed herein are those of the contributing  
author and do not necessarily reflect official PCI policy. Some of the provided  

answers may have alternate solutions. Reader comments are invited.

Fire Rating for Double Tees

Table 1. Excerpt from Uniform Building Code, Table 7-A, Item 3-1.1.

		                                                                                    Minimum thickness of insulating material, in.
	
	 Structural member	I nsulating material	 4 hours	 3 hours	 2 hours	 1 hour

	 Bonded pretensioned reinforcement 	 Carbonate, lightweight, 					   
	 in prestressed concrete	 sand-lightweight and siliceous 					   
		  aggregate concrete					   
		    - Beams or girders	 4	 3	 2-1/2	 1-1/2
		    - Solid slabs	 4	 2	 1-1/2	 1	
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Denver, Colorado, is being converted to a residential oc-
cupancy, and is being required to have a satisfactory Impact 
Factor for the floors. The architect wants to use exposed 
concrete (in this case hollow-core slabs) as the walking sur-
face without any floor covering. Is this allowable?

A1:  Since the structure is located in Denver, the Impact 
Factor is part of “Sound Transmission Control,” Appen-
dix to Chapter 12, found in the Uniform Building Code 
(UBC). Note that an Appendix is never officially a part of 
the Code unless a jurisdiction adopts it. In this case, Denver 
has adopted Appendix Chapter 12 in its entirety. In Section 
1208.3, Impact Sound Insulation, a value of 50 is required.

A general approach to solving this problem is to consult 
the PCI Design Handbook (Fifth Edition) and particularly 
Chapter 9, Section 9.2, Acoustical Properties of Precast 
Concrete. In examining Table 9.2.1, page 9-25, we note that 

the Impact Factor for a bare 8 in. (203 mm) thick hollow-
core slab is 28, far short of the 50 that is required. There 
are several ways of reaching 50 but bare concrete is not 
one of them. The answer to this problem is that to increase 
its sound attenuating capacity, a bare hollow-core slab will 
need to have its thickness increased by either an overlay-
ment or a spray from below.

[Contributed by Walter J. Prebis, Executive Director, 
Colorado Prestressers Association, 

Lakewood, Colorado]
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