Proj Overview

Project Overview

The Taxman Riverwalk had to be modified to make it ADA accessible. In addition to requiring low maintenance, the design takes its cues from the surrounding historic architecture by reinterpreting classic forms with clean simple lines using architectural precast concrete panels for its structure and the walkway’s landings.
A natural heat-stack effect is encouraged by incorporating a transom with perforated aluminum panels along the top of the lift enclosure. Louvered stainless-steel sunshades and accessories eliminate the potential for rust and long-term maintenance. In summer, the amount of direct solar heat gain is mediated by the sunshades.
In the evening, the upper and lower landings are illuminated by the LED lighting within the sunshades. The internal LED lighting system allows light to pour through the transom and openings to transform the lift into a lantern along the river.

Precast Solution

The precast concrete panels help the lift rely largely on passive-cooling strategies during peak pedestrian use in summer. The heavy precast concrete walls allow ventilation while reducing the amount of solar heat gain on the glass lift enclosure.

 

Awards
There are no records.
Project Team

Architect

PACE Architects, Milwaukee, Wis.

Precaster

Mid-States Concrete Industries, South Beloit, Ill.

Precast Specialty Engineer

Midwest Structure Engineering Inc., West Allis, Wis.

Key Project Attributes

  • Precast concrete walls allow ventilation while reducing the amount of solar heat on the glass lift structure.

Project/Precast Scope

  • Project size: 255 feet squared
  • Project cost: $385,564