Los Angeles Police Department Headquarters

Los Angeles, CA

Project Overview

Located between the center of government and a growing residential population to the south the new LAPD building responds to the police department’s functional needs while offering the surrounding community an attractive building with much needed public open space throughout the site.

The open space includes a civic plaza and main entry facing city hall, a linear park along the west side augmented with seating and a series of sculptures, and nearly one acre of public park on the south facing the residential areas. A contemplative rooftop garden contains a memorial to fallen officers is raised above the street on the east side of the site. Precast concrete was used here as well for its durability and aesthetic site enhancements.

Precast Solution

The use of architectural precast concrete added to the civic center presence while the color and character blended harmoniously with the historic city buildings to the north and west of the site. The precast concrete also contributed to the overall sustainability goals of the project by reducing the heat gain on the most severe exposures and helped the project achieve a LEED Gold rating. Budgetary constraints were alleviated and the project made viable by the use of the architectural precast concrete as well while adding to the projects long term durability and low maintenance requirement.

The quality and aesthetic versatility of the precast concrete contributed and made possible the Los Angeles Police Departments new headquarter building which has been a welcome and appreciated addition to the Los Angeles City Civic Center.